Update

Update bij Buurtkruid

Geplaatst op 29 juni 2023, 12:31 uur
Illustration
Project afgerond

Project Buurtkruid is afgerond! 

mei-juni 2022: hebben we pilot gedaan met geveltuindagen en kruidenthee, heraanplant en keuvelen over kruiden

sept-dec 2022: hebben we bijeenkomsten georganiseerd, workshops, wandelingen en verhalendiners en een Buurtkruid-KIEM feest (in totaal 9) 

Sommige bijeenkomsten hadden 5 a 7 deelnemers maar later in het jaar is dat steeds meer geworden tot we bij het laatste Verhalendiner op 7 dec een wachtlijst moesten aanleggen. 

Totaal 105 deelnemers van waaruit een vaste kern die nog steeds in de Buurtkruid-Whatsapp groep zitten en tips delen daarin. De groep is divers in culturele achtergronden. De leeftijd ligt voornamelijk tussen de 30-60 schatten we zo in, en ~90% is vrouw. Niet zelden kwamen mensen vanuit andere buurten naar de Erasmusparkbuurt toe voor de activiteiten.

In 2023 zijn er nog spontaan op eigen intiatief workshops/bijeenkomsten georganiseerd en is de audiotour gemaakt: 10 audiofragmenten van in totaal zo'n 40 minuten. Ze horen bij drie locaties: Jasper Leijnsestraat 21 (I can change the World with my two hands-tuin), Roelantstraat 10 (geveltuin) en Wachterliedplantsoen 1 (KIEM). Op die plekken hangen houten bordjes met de link die naar de audiofragmenten leidt. Ook staan ze op Spotify en zijn in de eerste twee maanden gemiddeld 240 keer beluisterd. 

De Buurtkruid bijeenkomsten zijn ervaren als laagdrempelige samenkomsten met informele sfeer waarin gelijkwaardigheid en kennisuitwisseling en kennismaking voorop staan. Veel onderwerpen hebben we laten bepalen door de behoefte van de groep. Het was een project waarin we deze manier van werken: heel erg bottom-up en grassroots hebben uitgeprobeerd.

Uitdaging in het project is hoe buurtgenoten te bereiken die geen sociale media hebben of nog niet aan een groep/groene plek verbonden zijn. Onze ervaring is dat relatief heel weinig mensen via de flyers/poster bij ons project uitgekomen zijn, maar wel via digitale kanalen of via via. We merken dat een aantal mensen graag bij elkaar blijft komen en het daarbij wel erg helpt wanneer er iemand is die het voortouw neemt in organisatie en communicatie. 

Dit project heeft voor een heel groot deel ook baat gehad bij de vele vrijwilligersuren die erin zijn gestoken. We zijn blij met de ontmoetingen en reacties en danken de financiele steun van de Haella stichting, het buurtbudget Amsterdam-West en het NME-fonds. Stichting metStem was penvoerder voor dit project. Initiatiefnemers Yinske Silva en Annet BReure, uitvoering Annet Breure-Plantenverhalen.nl 

Uitgebreidere verslagjes per activiteit zijn te lezen op www.plantenverhalen.nl/buurtkruid 

Deel dit:
Afzender
Heeft betrekking op project