Project   

Verkiezing Fraaiste Groene Gevels van Amsterdam 2019

J
V
geplaatst op 3 april 19, 12:14 uur

Een gevel begroeid met klimplanten, kan er prachtig uitzien en is een aanwinst voor het straatbeeld en de natuur. Van bloeiende blauwe regen in het voorjaar tot vlammende wilde wingerd in het najaar, ze vormen een sieraad voor de stad. Die groene gevels, soms zelfs van een monumentale waarde, willen we graag in het zonnetje zetten. Dit is het derde jaar, dat we deze verkiezing doen. Er is een officiele jury, die 3 onderscheidingen uitgeeft. En er wordt ook een publieksprijs gekozen door groene vrijwilligers. De fraaiste gevels krijgen een onderscheiding! Ken jij een mooie gevel, meldt hem aan bij NMTzuid! https://nmtzuid.nl/project/groene-gevels-gezocht/

Toelichting:

Meld mooie groene gevels aan!
Weet jij een mooie groene gevel in Amsterdam, meld hem dan aan voor de verkiezing van 2019. Heb je zelf al een foto helemaal geweldig! Op onze website staat een digitaal formulier waar je dat kunt doen 

Natuurwaarde
Groene gevels zijn belangrijk als nestel- en schuilplek voor allerlei soorten fauna. Vogels nestelen er, insecten en vlinders halen er hun maaltijd op. Bepaalde soorten zijn zelfs cruciaal voor bijen, als er elders niets te meer eten voor ze is. Een bloeiende klimop gonst in het najaar van alle diertjes die zich tegoed doen aan de nectar en stuifmeel. In het voorjaar zijn bolletjes cruciaal.

Isolatiewaarde
Behalve de hoge natuurwaarde, heeft gevelgroen ook een positief effect op de isolatiewaarde. Muren blijven (beter) droog, klimplanten isoleren ook tegen warmteverlies in de winter en beschermen tegen de zon in de zomer. De geluidswerende werking, die van een begroeide muur uitgaat, valt niet te onderschatten.
In tegenstelling tot wat er verteld wordt, zijn klimplanten niet slecht voor een (gezonde) gevel. Wel voor het houtwerk, maar dat is een kwestie van bijhouden. Alleen hele oude muren met kalkmortel kunnen last hebben van zogenaamde zelfhechters, klimop en wilde wingerd. Die zou de mortel verkruimelen waardoor de wortels tussen de scheuren en voegen in de stenen kunnen groeien. Alle andere klimplanten kun je leiden langs een hekwerkje of roestvrije kabeltjes.

Fijn stof
Gevelgroen vangt fijn stof af, dat merk je heel duidelijk bij een wingerd en vooral klimop (groenblijvend). Het blad is voorzien van een laag stof, schud er maar eens aan! De regen spoelt dat dan weer weg het riool in. Dat is beter dan dat het in onze longen terecht komt.

Help ons om die mooie gevels te vinden, meld ze aan voor de verkiezing van 2019!

Gewenst resultaat Aanmelding, liefst met foto van de bloeiende verticaal groene gevels voor de verkiezing voor 1 oktober.
5 foto's
Monumentale Blauwe Regen aan de Amstel, heel fraai
Publieksprijs voor de Van Ostadestraat met eenjarige klimmers, heel bijzonder
Een groene straat gemaakt door de winkeliersvereniging in de Reguliersdwarsstraat
Groene gevels en dak Hyatt Hotel
Het emaille bordje voor de winnende gevels
1 reactie

Rens van der Linden

Wat is de sluitingstermijn voor de inzendingen?
17-apr-2019 15:14

Lilian Voshaar

1 oktober Rens
17-apr-2019 15:56
Wil je ook reageren? Meld je dan aan