Bericht

Terugblik op het Kenniscafé Natuurfilosofie met Matthijs Schouten

Geplaatst op 19 oktober 2022, 11:18 uur
Illustration

Wij zijn er nog stil van. Vorige week woensdag hield natuurfilosoof, boeddhist en ecoloog Matthijs Schouten een prachtig betoog over onze grondhouding naar de natuur. Zo blijkt dat meer dan 80% van ondervraagden vindt dat we beter moeten omgaan met de aarde, maar tóch brengen we geen veranderingen aan in ons gedrag naar die aarde toe. Hoe komt dat? Vanuit de filosofie (met name Aristoteles, maar ook Oosterse filosofen) droeg Matthijs verschillende verklaringen en oplossingen aan.

De deelnemers mochten aangeven waar zij zichzelf in herkenden, en dat zorgde voor een prettige oordeelloze setting waar we volgens mij allemaal door aan het denken zijn gezet. Of eigenlijk: aan het voelen gezet. Want daarmee besloot Matthijs zijn verhaal: we hebben de beslissing om Moeder Aarde te helpen niet met ons gevoel en ons hart gemaakt, maar met ons hoofd. Maar weten we uberhaupt nog wel hoe we moeten leven vanuit ons hart? 

Na het verhalende gedeelte gingen we met bijna 50 deelnemers naar buiten en staarden allemaal 10 minuten onafgebroken naar een boom, naar een bloem, of een blad, om zo weer echt verbinding te maken met onszelf en de omgeving. De uitdrukking op de gezichten veranderden van peinsend naar ontspannen en opgewekt. En zo rolden we in de afsluiting met bodemsoep en brood van onze groenpunt collega Jeffrey (Food Council MRA), met lokale vegetarische ingredienten. 

De deelnemers kregen allemaal een zadenmengels van Cruydthoeck mee naar huis. 

Bedankt voor het komen, aan allen die er waren. En aan allen die graag wilden komen: Meer van dit in een volgend Kenniscafé (houd hiervoor vooral onze kanalen in de gaten) :-)

Deel dit: