Update

Update bij Westindische buurt in transitie

Geplaatst op 7 april 2020, 21:26 uur
Project volgens planning

Op basis van voorgaande initiatieven in de buurt, heeft een wijkscan, enquete en ontwerpbijeenkomst plaatsgevonden waarin ca. 200 bewoners (van de ca. 3500 adressen) zich hebben uitgesproken over de gewenste toekomstige ontwikkelingen. Dit is een sociale, groene, klimaat- en toekomstbestendige buurt voor ons en onze (klein)kinderen.

Vanuit het hart, de kernwaarden, kwaliteiten en identiteit van de buurt (bewoners, bewonersnetwerken en gebouwde omgeving) zijn de wensen en ideeen van bewoners vanuit de transities vertaald en samengebracht. De ogenschijnlijke eenvoud van het document brengt de wensen van bewoners samen met de techniek (groenblauwe netwerken) voor de opbouw van een circulaire stad (H.Potz, Groenblauwe netwerken; een handleiding voor veerkrachtige steden, 2016).

H.Potz en D. Huizenga combineren in dit document het kloppende hart, de identiteit en kwaliteiten van bewoners en buurt, met een solide technische onderlegger voor de circulaire stad. Het ondersteunt de gezondheid/vitalisatie en veerkracht van bewoners, en creeert (een verder uit te werken) blauwdruk voor het mogelijke herstel van ecosystemen (mens, plant en dier), biodiversiteit (soortenrijkdom) en het sluiten van kringlopen (duurzaamheid op micro- en macro-niveau).

n 2017 is een projectplan geschreven als grove schets voor de toekomst (Urban Green Neighbourhood 2017-2025). Daarmee is WIBIT een onderzoekend initiatief voor de 'maakbaarheid' van een circulaire stad, als 'proeftuin' voor een gewone Amsterdamse buurt aan de schil van de stad (A10).

In 2018 wordt de handleiding voor buurtbewoners geschreven als basis voor proces- en projectontwikkeling. Het is een combinatie van sociale (nature based), co-evolutionaire projecten (SDG's en EU-richtlijnen; Triple Jump Transitions). In 2018 'scoort' de opzet van WIBIT pilot-projecten op alle zes dimensies voor 'empowerment', voor een 'veerkrachtige buurt (Drift/Transitie Academie).

Maar de buurt is ook gewoon de buurt, met mensen met een eigen wijsheid en eigen wensen, die zich verhouden tot steeds veranderende dynamieken (stadsdelen, gemeente Amsterdam, coalitieakkoord, EU-richtlijnen).

Deel dit: