Bericht

BLOEIBOGEN, er komt een nieuwe app voor groene doeners!

Geplaatst op 4 juli 2024, 14:11 uur
Illustration

Houd dit in de gaten, voor je het weet is de app beschikbaar!

Bijvriendelijk beplanten

Geïnitieerd door het hart, ondersteund door de wetenschap

Net als jij en ik verschillen bijen in het voedsel dat ze eten. Bijensoorten verschillen bovendien in de periode in het jaar dat ze vliegen. Het is belangrijk dat er gedurende deze vliegperioden van alle bijen voldoende en divers voedsel voor ze is in de vorm van nectar en stuifmeel. Jij kunt daarbij helpen door het maken van een bloeiboog: een samenstelling van verschillende wilde planten met verschillende bloeiperiodes door het jaar heen om de verschillende bijensoorten van voedsel te voorzien. Hiervoor kun je deze bloeibogen app gebruiken!

De Bloeibogen app maakt de voorkomende bijensoorten en hun voedselbeschikbaarheid in je geselecteerde gebied inzichtelijk en geeft je gericht plantadvies.

De tool maakt gebruik van verspreidings- en interactiemodellen van de bijensoorten en hun voedselplanten en is ontwikkeld door de wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center en Ecogoggle.

De bloeibogen.nl webtool wordt bijgewerkt en is momenteel niet beschikbaar.  Voor hulp bij het kiezen van bijvriendelijke maatregelen, zie hulpvoorbestuivers.nl (diverse hulpmiddelen), bestuivers.nl (informatie over bestuivende insecten) en wegwijzerbestuivers.nl (alle informatiebronnen in Nederland).