Help de egel maar pas op met kant en klare egelhuizen
tekst grotendeels gebaseerd op artikel in Natura juni 2024 (KNNV)
Ach wat leuk een egel in de tuin, wat kan ik doen? En wat kan ik beter niet doen?
Voor een egel en voor heel veel vogels en insecten kun je in ieder geval je tuin een beetje rommelig laten of rommelhoekjes creëren, wat schalen water zetten (liefst zo vaak mogelijk verversen ook om muggenlarve afzet tegen te gaan) en natuurlijk zoveel mogelijk inheemse planten maar ook struikjes. Geen gif gebruiken ook niet tegen slakken, egels eten de slakken voor je op als je ze in je tuin weet te krijgen.
Egels houden heel erg van het bijvoeren met harde kattenbrokken zonder toegevoegde granen, groenten en melk maar zelf zoeken ze naar insecten, amfibieën, pasgeboren muisjes en kadavers. Ze zijn dus echte carnivoren.
Als dit allemaal op orde is dan komt die egel wel maar ja, grote egels maken kleine egels en die willen ook een nestje, helaas zijn er ook in egelland weinig geschikte plekken te vinden voor een nieuw gezinnetje en dus kopen we soms egelnestkasten bij een tuincentrum of bouwmarkt. Dit lijkt perfect maar helaas is er veel op aan te merken, vaak is er geen goede lucht en vochtcirculatie en dan overleeft je egel de winter niet.
Wat te doen: die inheemse struiken zijn heel fijn vooral als je bladeren laat liggen in de tuin- egels slepen die naar een geschikte plek en maken een nest. Wil je toch een egelhuis: kijk dan eens bij de Egelbescherming Nederland: daar staat bijvoorbeeld een boek te koop hoe een egelhuis te maken: 'egelhuizen in gebruik' maar ook een kant en klaar egelhuis: een Hedgy Home is bij de Egelbescherming te koop.
Nog paar egelfeitjes: egelmoeders krijgen meestal tussen de 4 en 6 jongen maar 10 kleine egeltjes kan ook, bij geboorte wegen ze 8 tot 12 gram maar na 6 weken zijn het al zelf lopende speldenkussentjes van 200 gram.