Het verhaal van Marijke Kooijman (tuinbeheerder bij de Slatuinen)

Elke maand lichten we een groene Amsterdammer uit, deze keer is de beurt aan Marijke Kooijman van een prachtig pareltje met rijke geschiedenis in de Baarsjes: Natuurtuin de Slatuinen.
Wat is je rol bij de Natuurtuin Slatuinen?
Ik beheer de natuurtuin en stuur de vrijwilligers aan in het onderhoud van de natuurtuin. En ik geef natuureducatie aan schoolkinderen.
Wat heeft je aangenaam verrast bij het runnen van activiteiten en onderhouden van de tuin?
Dat natuur zich overal kan ontwikkelen mits je de juiste voorwaarden schept en het de tijd geeft. Wat zon, water en aarde. Het plantje of beestje weet het te vinden.
In de Slatuinen is op deze manier een jungle ontstaan met een grote verscheidenheid aan planten en dieren.
Waar loop je tegenaan?
Ik loop eigenlijk weinig tegen iets aan. Dat is mede te danken aan dat we een goed samenwerkend team van vrijwilligers hebben. Soms zijn de meningen verschillend over het beheer maar gelukkig hebben we een beheerplan van de tuin.
Heel soms de buren die niet begrijpen dat we een natuurtuin zijn, bijvoorbeeld dat men vindt dat er te veel hoge bomen zijn die teveel schaduw geven. Het geven van voorlichting, de buurt erbij betrekken is daarom heel belangrijk. Dat doen we dan middels open dagen en excursies.
Van wie heb je het meeste geleerd?
Van mijn moeder die me altijd mee nam naar de duinen. En ik leer van de mensen om mij heen met wie ik leef, samenwerk en die ik ontmoet. En de natuur is een raadgever.
Waarom doe je wat je doet?
Natuur maakt mij blij en voelt gezond. Helemaal als je dat met elkaar kunt delen. Met de tuinvrijwilligers en de bezoekers van de tuin. Er is zoveel om je over te verwonderen, mee te spelen en te ontdekken. Ik zou dat aan iedereen willen vertellen en laten ervaren.
Wij mensen, in de stad, hebben de biodiversiteit hard nodig. Zonder planten en dieren is het leven voor ons als mensen onmogelijk. Dat wordt te vaak vergeten. Men raakt vervreemd van de natuur.
Hoe mooi is het dan om midden in de stenen stad een stuk natuur te laten ontstaan en te mogen beheren. Elke Amsterdammer(tje) biedt je de mogelijkheid om de natuur te ervaren in de natuurtuin. En je kunt er vaak gewoon naartoe wandelen.
Het is een uitdaging om iedereen een fantastische natuurervaring te geven.
In schooltijd geef ik kinderen in de natuurtuin een natuurles. En dat is nodig: soms zie ik dat kinderen erg bang zijn voor een plantje of beestje, je hoopt dan dat na een les een kind minder bang is en dus niet gelijk een bij of hommel dood slaat. Daarnaast zie ik ook pure verwondering, deze kinderen nemen hun ouders dan weer vaak mee naar de tuin en geven hen dan een rondleiding.
Heb je een tip voor andere Amsterdammers die iets (vrijwillig) willen doen met groen in de stad?
In Amsterdam zijn er veel groene initiatieven. Trek je werkschoenen aan, neem je broodtrommel mee en meld je aan. Je kunt ook zelf beginnen in je eigen buurt, straat of balkon in je eentje of met je buurman/vrouw. Buurtgroen 020 kan je daarin adviseren.
* Foto: Lex Draijer. Marijke is degene die recht in de camera kijkt.
Meer over de Slatuinen? Neem hier 'ns een kijkje.