Leuk dat je wilt deelnemen. Zou je svp eerst willen inloggen of aanmelden
Organisatie

Buurttuin Eigen Hulp

Bewonersinitiatief

Een aantal buren van de Amsteldijk en de Uithoornstraat hadden al goed contact en besloten om te starten met de Nationale Burendag van het Oranjefonds, met als doel de onderlinge contacten te versterken. Dit vond plaats in september 2022.


Tijdens deze gelegenheid kwamen mensen met diverse ideeën, waaronder het gemeentelijke plantsoen waar al geruime tijd overlast was van ratten. We wilden hier graag iets aan doen. Een groep bewoners heeft hun krachten gebundeld, is inmiddels een hechte groep geworden en heeft het verwaarloosde plantsoen omgetoverd tot een levendige buurttuin.


Het gebied, voorheen een verwaarloosd plantsoen, is nu een gezellige groene oase geworden, compleet met een picknicktafel waar buurtbewoners kunnen samenkomen.


De aanpak omvatte het verwijderen van struiken en het toevoegen van natuurlijke bloemen, wat niet alleen de esthetiek, maar ook de functionaliteit ten goede kwam. Door een nieuwe ingang vanaf de woningen aan de Amsteldijk te creëren, is de toegankelijkheid voor buurtbewoners verbeterd en tegelijkertijd de overlast van ongewenste bezoekers verminderd.


Deze plek diende ook als centrale locatie voor de viering van het 100-jarig bestaan van ons huizenblok. Meer dan honderd buren kwamen samen voor een feestelijke bijeenkomst op een zonovergoten dag. Dit festijn was niet alleen een viering, maar ook een stimulans voor verdere initiatieven die onze buurt versterken.


We hopen meer mensen enthousiast te maken om mee te werken aan de ontwikkeling van het plantsoen. We streven ernaar het nog aantrekkelijker en buurtgerichter te maken voor de omwonenden en vooral voor de kinderen. We hebben tal van ideeën die we zeker zullen voorleggen aan het stadsdeel.


Een bijzonder initiatief is het idee van een gedenkboom voor Herbert Minter, een van de betrokken bewoners die recentelijk overleed. Voor hem is een boom geplant in het plantsoen, als eerbetoon voor zijn inzet om de binnentuin mooi te houden.


Is Amsterdam steeds anoniemer en individualistischer geworden? Dat geldt absoluut niet voor de bewoners van de Amsteldijk, Amstelkade, Holendrechtsraat en Uithoornstraat. Hier begint de verbetering van de wereld, bij de stad en nog beter, in je eigen buurt. Dat is wat we hier doen.


Elke tweede en laatste zaterdag van de maand komen bewoners samen voor het onderhoud en om deze buurt mooi en schoon te houden. Woon je ook in de buurt? Kom dan vooral eens langs of meld je aan.


 


 

Illustration
 
Deel dit: