Bericht

Groenpunt020 tournee langs 4 Amsterdamse voedselbossen

Geplaatst op 13 september 2022, 00:00 uur
Illustration

Woensdagmiddag 7 september hielden we een tour langs 4 voedselbossen op uiteenlopende plekken in Amsterdam: NoordOogst, Voedselbos Amsterdam, Anna's Tuin & Ruigte & ACTA. Deze tour werd georganiseerd door onze praktijkdeskundigen Peter Duitman uit Stadsdeel Noord en Annet van Hoorn uit Zuid-Oost en was de opmaat naar de lancering van het officiële Voedselbosnetwerk Amsterdam op 5 oktober. 

Met een zeer betrokken en gepassioneerde groep van bijna 30 deelnemers, waaronder het Kinderpersbureau en 3 leerlingen van een basisschool in Nieuw-West, reden we met auto's (zoveel mogelijk samen) van het ene naar het andere bos. Coördinatoren, voedselbosontwerpers en vrijwilligers ontvingen ons hartelijk en legden uit hoe hun voedselbos was ontworpen, waar de eventuele financiering vandaan kwam en hoe het contact met de gemeente verloopt. Ook konden we hier en daar een vruchtje en graantje mee plukken, waaronder de Gele Kornoelje die in de late zomer rode (!) bessen draagt. Enorm hoog in Vitamine C en tanninen, net als de Duindoorn en Rozenbottel. De soortenrijkdom was erg indrukwekkend en een aanwinst voor de biodiversiteit binnen onze stad. Op een relatief klein oppervlak zoals het voedselbos bij ACTA groeien alleen al 500 verschillende soorten eetbare planten.

Het was alles bij elkaar gewoon super inspirerend, er werden veel vragen gesteld en er kwamen allerlei nieuwe creatieve ideeën voorbij. Genoeg stof om tijdens de lancering en netwerkbijeenkomst op 5 oktober rustig over verder te praten. Kom je ook meedenken en meepraten?

Er zullen 3 panelleden zijn: 

- Xavier San Giorgi, agroforestry initiatief Amsterdamse Bos

- Arja Helmig, JaStudio co-creatie en ontwerp voedselbossen

- Geertje Wijten, Programma Manager Groen Visie bij de gemeente Amsterdam

& Moderator Dieuwke Reuvers, van de Amsterdam Donut Coalitie

Je kan je aanmelden voor de netwerkbijeenkomst via deze link!

Deel dit: