Flora Fantastica
Welke betekenis hebben oude prenten over de natuur voor kinderen van nu? Hoe inspireert de relatie tot de natuur de verbeelding en de creatie van verhalen?
Flora Fantastica is een kunst(educatie)project waarin kinderen van 5 a 8 jaar oud verhalen creëren in beeld, geïnspireerd op prenten uit ons erfgoed over de natuur, zoals oude flora. Een narratief wordt ontwikkeld geïnspireerd op de verhalen van de kinderen met als eindproduct een audiotour: samen maken we tentoonstellingen waarin de audiotour en de werken van de kinderen te bewonderen zullen zijn.
In vier lessen reiken we vier verschillende prenten uit de collectie Museum Embassy of the Free Mind en verschillende beeldende technieken aan. De kinderen worden gestimuleerd goed te kijken. Vervolgens geven ze uitdrukking aan hun interpretatie en eigen verhaal geïnspireerd op de historische afbeeldingen. Op hun beurt zijn de verhalen van de kinderen inspiratie voor een fantasievol audiowerk dat samen met de originele en door de kinderen gemaakte beelden een fantastische tentoonstelling vormt in de prachtige tuin van het monumentale pand op de Keizersgracht.
(Landelijk project, looptijd in Amsterdam: workshops voor de kinderen vier woensdagmiddagen in juni 2023 (aanmelden kan NU via website van Museum Embassy of the Free Mind), max. 24 plekken! Tentoonstelling opent 12 juli - eindigt einde van de zomer.
De thematische keuze om met afbeeldingen met planten erop te werken komt voort uit de de behoefte de fantastische plantenwereld onder de aandacht te brengen. Binnen een voorgaand project van Plantenverhalen (Historische Heerlijkheden) ontdekte Annet de fantasieprikkelende historische afbeeldingen van onder andere Hieronymus Bock. Ze dacht meteen dat deze voor kinderen heel aansprekend zouden zijn. Daarnaast raakt het flora-thema ook aan de maatschappelijk steeds urgenter wordende noodzaak om stil te staan bij onze relatie als mens met de natuur en deze te herzien.
Kinderen gaan in Flora Fantastica zelf actief aan de slag met erfgoed en hun beleving hiervan. Waarom zouden deze prenten in een museum bewaard zijn? Wat denk je dat de personages je zouden vertellen als ze zouden kunnen praten?De kinderen ontdekken hun mogelijkheden tot expressie en zien dat elk kind in de groep een ander antwoord op de vragen kan hebben. Creativiteit en verbeelding zijn de sleutel tot veel oplossingen, juist in de complexe wereld van morgen. Daarbij is het goed ons te realiseren dat we vaak niet het hele verhaal van de geschiedenis kennen en verhalen uit meerdere aspecten bestaan. Het gezamenlijk een cultuurmaakproces doormaken en onder woorden kunnen brengen wat en waarom je iets hebt gemaakt is zeer waardevol. Gedragen door Stichting metStem geven we ruimte aan stemmen die minder vaak podium krijgen in de maatschappij en stimuleren zelfexpressie door middel van de stem.
Annet Breure
In Amsterdam is Flora Fantastica afgerond, na de tentoonstelling in de prachtige tuin van de Embassy of the Free Mind heeft er nog een mini-expo plaats gevonden van 7 sept t/m 8 okt in de 'Ruimte voor (verschil)makers': Roelantstraat 10.
Met dank aan Vincent Gielen is een mooie film van zo'n 3 minu...
lees meer Open de update in eigen pagina
Annet Breure
De workshopsserie 'Flora Fantastica' staat op het punt te beginnen. We hebben een mooie 'vaste kern' van kinderen die elke week gaan meedoen. Maar er zijn nu ook losse lessen beschikbaar! Dus een last call voor kinderen tussen de 5-8jr. om zich op te geven voor deze natuur-kunst-workshops!
Contact ...
lees meer